ASICS Gel-Lyte V Sanze: Review

Deze review is geschreven door Jeroen.

Wie Asics zegt, denkt wellicht in eerste instantie aan hardloopschoenen. Asics is de absolute top als het neerkomt op de technische hardloopschoen. Iedereen die begint met lopen adviseer ik altijd om goede schoenen te kopen, het is écht de basis voor het langere hardloopplezier. Maar Asics en de link hardlopen, dat hoeft niet persé een ‘no brainer’ te zijn. De schoenengigant komt keihard binnen met de nieuwe Gel-Lyte V Sanze sneakers. Lees hier bij SNEAKERS.nl alles over mijn ervaring met deze nieuwe schoen.

Maatadvies

Voordat je deze schoen wilt kopen, wat een absolute aanrader is, moet je goed in je oren knopen dat deze schoen klein valt. Voor een perfecte pasvorm is het aan te raden om een hele maat groter te kiezen dan je gewend bent. Dat gezegd hebbende gaan we even wat dieper in op de schoen; de ‘zool’ van de schoen.

ASICS Gel-Lyte V Sanze

Asics

Asics kennen we dus allemaal. Een Japans bedrijf dat al sinds 1949 actief is in de sportschoenenwereld en dat nu behoort tot de top 5, wereldwijd. Wist je dat de naam Asics ook een afkorting was? Anima Sana In Corpore Sano, dat is Latijns voor een gezonde ziel in een gezond lichaam.

De grootste groei hebben ze te danken aan de innovatie en de behoefte om altijd maar te verbeteren. In 1990 hebben ze hun eigen onderzoekscentrum voor sportwetenschappen geopend en hun officiële sponsorschap van NOC*NSF heeft hen ook geen windeieren gelegd.

ASICS Sanze

GEL-LYTE V SANZE

Het klinkt al smooth: Sanze. Maar dat het Japans was, dat had ik er niet uitgehaald. De naam van deze Asics betekent ‘verleden, heden en de toekomst.’ Verleden omdat het comfort, bekend van de Asics, ook hier aanwezig is. Het heden omdat het een modern design heeft en de toekomst vanwege de technieken in de schoen, de zool en de pasvorm.

Techniek

De speciaal voor ASICS Tiger nieuw ontwikkelde technieken absorberen schokken door middel van grote, zichtbare GEL elementen in de hiel die zijn afgedekt met een transparante TPU cup. TPU? Ja, dat is een soort hybride materiaal. Een mix van hard plastic en zachte siliconen.

Gel-Lyte Sanze

Design

Het is een opvallende schoen, deze Asics. Ik begin even bij de achterkant waar je een heel bijzondere tricolore voor je kijkers krijgt. Een witte zool, die voelbaar vol zit van demping. Dan een laagje TPU, die transparant paars van kleur is en daarboven een lederen afwerking tot boven. Die paarse golf van TPU (hij maakt een beetje een golfachtig beweging over de onderkant) was voor mij echt even wennen. Een reactie zoals “apart” of “bijzonder” ontlijkte eerder dan een “tof” of “bazig” maar hoe langer ik er naar keek, hoe meer ik het design kon waarderen. Ook vroeg ik me af waardoor het dan vervangen zou moeten worden, tot ik uitkwam op niets.

Wat opvalt aan de voor- en bovenkant van de Sanze is dat hij geen lip of tong heeft. Het Knit bovenwerk bestaat uit één deel, wat de schoen geheel dicht doet lijken. Hij kan ook niet echt open, maar de schoen  heeft overlappende delen van de tong die verbonden zijn met de vetergaten om de instap wat te vergemakkelijken. De schoen kan bij de ingang dus wel iets losser gemaakt worden, maar niet open.

Dit noemt Asics een Monosock omdat het als een sok aangedaan wordt. Dit is ook direct de reden waarom de schoen een hele maat kleiner valt. Bij dagelijks gebruik zal de schoen de eerste paar keer erg strak zitten en wat moeilijker aangaan. Dit verandert na wat meters en de schoen gaat iets losser zitten, maar het zal nooit het Monosock gevoel verliezen of losjes gaan zitten. Deze schoen blijft strak en slank om je voet zitten, wat een hele sportieve en slanke uitstraling geeft.

Er is goed nagedacht over het design en het materiaal. Want zou je ‘gewone’ sneakers zo strak aandoen, dan krijg je zweetvoeten. Ik heb geen speciale zooltjes in de schoen gedaan of geurvreters, want de ademende stof aan de bovenkant geeft voldoende frisse lucht. Diezelfde bovenkant is wel enorm gevoelig voor vlekken dus ga niet de vuilniszakken buitenzetten en er later achter komen dat één van de zakken lekt.

ASICS Gel-Lyte V Sanze

Pasvorm

Zoals eerder aangegeven is het de eerste paar keer even proppen en voelen je voeten wat strak, voornamelijk als je wat bredere voeten hebt zoals ik. Maar iets wat ook direct voelbaar is, is het genot van de techniek achter deze schoen. Zelf ben ik een Air Max liefhebber, maar de Sanze heeft veel meer comfort dan de Max. De schoen voelt stevig, maar zeer comfortabel in een heerlijk kussen bed dat demping en ondersteuning geeft. Je voelt je bijna ‘bouncen’ tijdens het wandelen. Echt ongekend.

Ikzelf heb de opvallende grijze en paarse kleurencombinatie gedragen, een kleur die ik normaal niet zo gauw zou aantrekken, maar die ik wel ben gaan waarderen. Juist door de leuke reacties en het ‘net even anders’ dat mensen doet opkijken. Dat zou je normaal gesproken misschien kunnen tegenhouden, maar omdat het comfort zó hoog is bij deze Asics heb ik daar nog meer lak aan dan anders. Heerlijk!

Conclusie

Dat Asics goed scoorde bij de hardloopschoen, als het op comfort en ondersteuning aankomt, dat wist ik wel. Maar een Asics sneaker die straalt dankzij het futuristische design en de speciale Monosock bovenzijde én toch zoveel comfort geeft, was voor mij nog onbekend. Wat een fijne sneaker, zeg! Zo slank, sportief, opvallend en met een heerlijke ondersteuning. Ik kan concluderen dat dit op dit moment één van mijn favoriete schoenen van SNEAKERS.nl is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *